Еднодневна екскурзия до Клисурски манастир “Света Петка”

11
ян.
2015

Клисурският манастир “Света Петка” се намира в покрайнините на столицата, на 8 километра от курортния град Банкя,северозападно от село Клисура.До манастира води тесен асфалтов път.
В първоначалния си вид Клисурският манастир „Света Петка“  е бил построен на древен път, свързващ София със Брезник. Малко се знае за историята на  манастира, чиито архиви и библиотека са изгорели при голям пожар през втората половина на миналия век.Повечето сведения се черпят от легендите и преданията ,съхранили се през вековете.
Според едно от преданията за възникването на манастира, в 1238 г. българският цар Иван Асен ІІ пренася в тогавашната ни столица Търново мощите на Св. Петка Българска, а литийното шествие спряло за почивка и светицата осветила с нетленното си тяло това място. Върху него построили църква, а след това манастир.След края на нейния живот, мощите й, при които станали много изцеления, били пренесени от родния й град в България, по-късно в Сърбия, в Цариград, а от 1641 г. са положени в румънския град Яш, където и до днес се извършват много чудеса.
Старата манастирска църква е била построена преди повече от 300 г., но се е срутила от само себе си през 1956 г. Само за две години пристигналата по това време Схиимонахиня Мария Магдалина (Дохторова), от руски произход, възстановява изцяло църквата „Света Петка“, чиито прекрасни стенописи по канона са с изображения в цял ръст на български и руски светци, на библейски и житийни сцени. Родената през 1896 г. в Киев Мария Магдалина, след трудни години на странничество в Италия, Франция, Австрия, Гърция, намира своето духовно призвание в сръбски, румънски, албански манастири и завършва жизнения си път в 1978 г. като Схиигумения в Клисурския манастир „Св. Петка“, където събира многочислена монашеска общност.
От 2002 г. игуменка на Светата обител е Майка Филотея, която се грижи за поддържането й и за съхраняването на духовния живот в нея.
Днес прекрасният и тих манастирски комплекс,състоящ се от малка църква, жилищни и стопански сгради,които са богато и ярко изографисани със светци и евангелски сцени( външните и вътрешните стени на сградите), придружени с цитати от Светото Писание, всичко това като една отворена книга – те придават благолепие на това място.Повечето от външните стенописи са правени сравнително скоро,което не намалява тяхната стойност.
Яркостта и цветността на стенописите се подчертава допълнително от възстановените старите ниски сгради в монашеската част.Прави впечатление и поддържаната с любов и добър усет  градинка в манастирския двор.

Цена: 10 лв.

В цената са включени:

  • Транспорт и лека закуска с кафе
  • Екскурзовод по време на пътуването на български и английски език
  • Медицинска застраховка (5000 евро застрахователна сума)

Няма коментари